Последният гларус“ на Тонислав Христов и Следа“ на Аспарух Петров са големите победители

...
Последният гларус“ на Тонислав Христов и Следа“ на Аспарух Петров са големите победители
Коментари Харесай

Последният гларус“ и Следа“ са големите победители на фестивала Златен ритон“

„ Последният гларус “ на Тонислав Христов и „ Следа “ на Аспарух Петров са огромните спечелили от „ Златен ритон “ (2023). Наградите от фестивала за писмено и анимационно кино бяха раздадени на 21 декември вечерта в Пловдив, оповестяват от Националния кино център (НФЦ). 

Журито бе управлявано от Теодора Димова – публицист, и членове Геновева Димитрова – кинокритик, Петя Накова – режисьор, Свилен Димитров – аниматор, и Йоханес Артинян – образен актьор и уеб дизайнер.

Двете огромни награди единомислещо се присъждат на „ Последният гларус “ – за истинското отразяване на актуалното ни живеене посредством перипетиите на приветлив маргинал, и на „ Следа “ –  за професионализма и вълнуващия минимализъм.



Специалните награди са за „ Следеният човек “ на Димитър Коцев-Шошо – за лекотата, с която е създадена травматична за българската история тематика, и за пълнометражната анимация „ Меко казано “ на Анри Кулев – за прелестната акомодация на детския свят на Валери Петров.

Община Пловдив отличава „ Моралът е положителното “ на Веселин Диманов – за дълбоките етични послания, които филмът насочва към идващите генерации, и анимационния филм „ Флорентинска нощ “ на Сотир Гелев – за красивата истинска атмосфера и визия. 

Наградата за сюжет е за „ 1200 страници болежка “ на Атанас Киряков – за блестящо разказаната история на колоритна персона, противопоставила се на комунистическия режим, за операторско майсторство – на Веселин Христов за живописната и всевиждаща камера в „ Герой на нашето време “  на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, за постановка на „ Моят чичо Любен “ за виталната и остроумна работа на Никола Бошнаков и Георги Стоев-Джеки.



Наградата за художник-постановчик в анимационното кино е за Димитър Димитров за образното благосъстояние в „ Артистът “, „ Война “ и „ Дъщерята на художника “. За дебют са отличени „ Нямаш място в нашия град “ на Николай Стефанов –  за живото и темпераментно обрисуване на силов аспект от актуалната ни реалност, и Спартак Йорданов за „ Обезличаване “ – за умелите превъплъщения на духа и завладяващия темп.

Почетни грамоти получават „ Отскубнати до корен “ на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов – за откривателството на една фамилия, репресирана от тоталитарния режим и изцяло забравена до този миг, „ Три птици “ на Мария Николова – за въздействащото и органично разбъркване на разнообразни техники, „ Оловният боец “ на Костадин Бонев – за виталното и компактно обрисуване на рок действителността от 80-те години на 20 век, и „ Да намериш дом “ на Мария Станишева – за сърдечно разказаната житейска история на момиче от обществените низини.



Журито - Петя Накова, доктор Геновева Димитрова, Йоханнес Артинян, Теодора Димова (председател) и Свилен Димитров

Раздадени са и специфичните награди на гилдиите и професионалните организации. Наградата на асоциация „ Академика 21 “ е за филма „ Забрава “ на режисьора Валентина Фиданова-Коларова, на „ Аудиовидео Орфей “ (за дебют) – на Веселин Диманов и кино лентата „ Моралът е положителното “, на Националната филмотека – за „ Киноекстремисти “ на Станислав Дончев и Теодора Стоилова-Дончева, на СБФД – за „ Моралът е положителното “, на колегия „ Критика “ – за „ Да летиш с плавници “ на режисьора Мария Аверина и „ Лодка в дъжда “ на режисьора Йоана Атанасова. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР